Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską

Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuńczyk w sosie własnym

    2 puszki
  • papryka czerwona

    1 szt. (duża)
  • kapusta pekińska

    1/2 szt.
  • kukurydza w puszce

    3/4 puszki
  • pomidory suszone

    6 -7 szt.
  • czosnek

    2 - 3 ząbki
  • majonez

    2 - 3 łyżki
  • makaron świderki

    200 g
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
2. Suszone pomidory ze słoiczka w oliwie pokroić w cienkie paski. Jeśli mamy pomidory suszone z torebki, należy je uprzednio na 2 - 3 minuty zalać gorącą wodą, a następnie potrzymać przez około 10 minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Oliwy po moczeniu pomidorów nie wylewać, tylko skropić nią wystudzony makaron.

3. Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paseczki.

4. Kapustę umyć i drobno pokroić.
Kukurydzę odcedzić z zalewy.
Czosnek obrać i drobno posiekać.

5. Tuńczyka wyjąć z zalewy i podzielić na drobniejsze cząsteczki.

6. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez oraz pieprz i sól do smaku. Dodając sól wziąć pod uwagę, że suszone pomidory są dość słone.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

24.04.2017 13:43
apetycznie wygląda

Ewelina1991

26.03.2017 09:45
pyszna sałatka

adelajda

25.03.2017 17:34
dobre=a sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat