Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
papryka czerwona 1 szt. (duża)
kapusta pekińska 1/2 szt.
kukurydza w puszce 3/4 puszki
pomidory suszone 6 -7 szt.
czosnek 2 - 3 ząbki
majonez 2 - 3 łyżki
makaron świderki 200 g
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską

1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
2. Suszone pomidory ze słoiczka w oliwie pokroić w cienkie paski. Jeśli mamy pomidory suszone z torebki, należy je uprzednio na 2 - 3 minuty zalać gorącą wodą, a następnie potrzymać przez około 10 minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Oliwy po moczeniu pomidorów nie wylewać, tylko skropić nią wystudzony makaron.

3. Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paseczki.

4. Kapustę umyć i drobno pokroić.
Kukurydzę odcedzić z zalewy.
Czosnek obrać i drobno posiekać.

5. Tuńczyka wyjąć z zalewy i podzielić na drobniejsze cząsteczki.

6. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez oraz pieprz i sól do smaku. Dodając sól wziąć pod uwagę, że suszone pomidory są dość słone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 24.04.2017 13:43
apetycznie wygląda
Ewelina1991 26.03.2017 09:45
pyszna sałatka
adelajda 25.03.2017 17:34
dobre=a sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak