Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowe ciasteczka z bakaliami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

herbatników szkolnych 100 g
markiz czekoladowych 100 g
garść orzeszków ziemnych
garść migdałów
garść orzechów laskowych
Garść orzechów włoskich
bita śmietana
sos toffi
kilka listków mięty
lody waniliowe 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowe ciasteczka z bakaliami

Markizy i herbatniki połam. Orzeszki pokrusz nierównomiernie (niewielką część orzechów pozostaw do dekoracji). Lody włóż do miski i wymieszaj z ciastkami i orzechami. Formę na lody wyłóż folią spożywczą i przełóż do niej masę lodową. Wyrównaj powierzchnię i wstaw na co najmniej 6 godzin do zamrażarki.

Wyjmij deser z zamrażarki i pokrój w kostkę. Przełóż lodowe kostki do szklanego naczynia, posyp orzechami i polej sosem karmelowym. Całość udekoruj bitą śmietaną, czereśniami i listkiem mięty. Lody doskonale smakują też polane sosem toffi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata77 01.10.2010 16:30
super
kotlet 26.09.2010 20:58
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak