Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka faszerowana wieprzowiną z selerowymi frytkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kaczka 1 sztuka ( 2 - 2,2 kg )
olej rzepakowy 2 łyżki z cytryną i bazylią
Przyprawa do mięs Prymat
Majeranek suszony Prymat
sól i pieprz
masło

Farsz

szynka wieprzowa 500 g , mielonej
seler konserwowy 300 g
jogurt naturalny 150 g gęstego
musztarda 2 łyżki pikantnej
ząbki czosnku 2 sztuki
natka pietruszki 2 łyżi posiekanej
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Selerowe frytki

seler korzeniowy 1 średniej wielkości sztuka
jogurt naturalny 150 ml gęstego
olej rzepakowy 2 łyżki z pomidorami i bazylią
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól i pieprz

Porada

Kaczka wyszła soczysta a farsz idealnie doprawiony,konsystencji zwartej pieczeni z chrupiącym selerem .Frytki selerowe zrobiły furorę,delikatne lecz z charakterem.Chrupiące z wierzchu miękkie w środku,idealnie smakowo skomponowały się z kaczką.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka faszerowana wieprzowiną z selerowymi frytkami


Kaczkę umyć, osuszyć, przeciąć między piersiami. Nasmarować po wiechu i od środka olejem rzepakowym z cytryną i bazylią, oprószyć przyprawą do mięs, majerankiem, solą i pieprzem.

Farsz:Mieloną szynkę wieprzową przełożyć do miski, dodać odciśnięty z zalewy seler konserwowy, jogurt naturalny, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wsypać natkę pietruszki, bułkę tartą oraz przyprawy. Wbić jajko. Wyrobić dłońmi masę mięsną.
Farszem wypełnić kaczkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Piec 2-2,5 godz w piekarniku nagrzanym do 200st. ( pieczenie kaczki zależy od wagi mięsa 2kg-2godz.)

Frytki selerowe:Selera obrać, umyć, osuszyć, pokroić w dwu cm. plastry, a następnie w paski.
W misce wymieszać jogurt naturalny z olejem rzepakowym z pomidorami i bazylią, szczyptą gałki muszkatołowej oraz z solą i pieprzem. Włożyć selerowe frytki, dokładnie wymieszać aby każdy kawałek warzywa został pokryty jogurtem.

30 min przed końcem pieczenia kaczki do mięsa lub na oddzielną blaszkę wyłożyć frytki selerowe.
Kaczkę podawać z selerowymi frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 23.03.2017 14:09
Dziękuję , kaczkę podałam na proszony obiad , goście byli nią zachwyceni :)
ben-ka 22.03.2017 22:49
Uwielbiam kaczkę !!!!
kloruś 22.03.2017 21:00
chętnie bym spróbowała!
KORAL 22.03.2017 16:57
Dobry kawał mięska :)
bertpvd 22.03.2017 12:39
Pyszny obiad
Wiesława1 22.03.2017 11:29
Super propozycja
Mniam 22.03.2017 11:10
Idealny na niedzielny obiad :)
Malinka 22.03.2017 11:08
Oj, zjadłabym z największą przyjemnością!!!
Róża1 22.03.2017 10:56
królewski obiad !!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak