Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka z soczewicą

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 8 szt
żeberka 2 szt
marchewka 3 szt
seler 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
kiełbasa 250 gram
boczek wędzony 250 gram
soczewica 120 gram
cząber
Tymianek suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka z soczewicą

1. Marchewkę kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę.
2. Umyte żeberka zalewamy około 2 litrami wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy seler, pietruszkę oraz marchewkę i ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
3. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy soczewicę.
4. Boczek, kiełbasę oraz cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do zupy.
5. Na koniec do zupy dodajemy soczewicę oraz przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek i tymianek i chwilę gotujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 22.03.2017 20:43
apetyczne jedzonko
mysza75 22.03.2017 11:27
jaka dobra kartoflanka
RenataZ-et 22.03.2017 10:23
smaczna zupka :)
IZABELA29 22.03.2017 09:35
Fajna zupa.
norweska20 21.03.2017 23:59
smaczna zupka
Edith85 21.03.2017 22:45
Dobra zupka
2milutka 21.03.2017 22:43
apetycznie podana
Beatris 21.03.2017 22:40
Bardzo apetyczna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak