Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina po chińsku
Paprykę kroję w większe kawałki, cebulę oraz czosnek siekam, imbir ścieram na tarce o małych oczkach. Pora i marchewkę dzielę na trzy części, następnie kroję wzdłuż, aby powstały bardzo cienkie słupki.
Przygotowuję sos z podanych składników.
Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę na średnim ogniu (od czasu do czasu mieszając) około 4 minuty.
Zdejmuję warzywa z patelni, dodaję kolejną łyżkę oleju, wrzucam mięso. Smażę na dużym ogniu około 3 minuty cały czas mieszając.
Wkładam z powrotem podsmażone wcześniej warzywa, mieszam. Wlewam sos w trzech partiach (za każdym razem odczekuję kilkanaście sekund). Mieszam, gotuję jeszcze 2-3 minuty do momentu zgęstnienia sosu.
Na talerz wykładam ryż, podaję z przygotowaną wieprzowiną i posiekanym szczypiorkiem.