Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń staropolska

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 1/2 kg
przyprawy 2 łyżki/ do mięsa w proszku
musztarda 2 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
pieprz do smaku
boczek wędzony 25 dag
chleb 10-12 kromek
marchewka 2 szt
cebula biała 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Goździki całe Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń staropolska

Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, nadkroić w poprzek na plastry o grubości 1-2 cm. Uważać aby nie przekroić do końca. Mięso z obu stron każdego plastra natrzeć przyprawą, pieprzem, solą, posiekanym czosnkiem i posmarować musztardą. Następnie w każde nacięcie włożyć plaster boczku i kromkę chleba. Mięso przewiązać nitką i ponownie posmarować mieszanką przypraw. Przełożyć na folię aluminiową, obłożyć marchewką, cebulą, listkiem laurowym i goździkami. Zawinąć i piec w temperaturze 200 stopni około 75 minut. Następnie folię odwinąć i mięso piec przez następne pół godziny, aż powierzchnia mięsa się zarumieni. Po upieczeniu należy usunąć nitkę a ostudzoną pieczeń, pokroić ukośnie ostrym nożem na porcje. Tak przygotowana pieczeń wyśmienicie nadaje się na zimną przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.03.2017 09:29
bardzo dobra
Barbara13 19.03.2017 21:34
ooo pysznie
Wafelek2601 19.03.2017 21:01
Pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak