Przepis i sposób przygotowania na: Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant)
(Powinny się rozpuścić.)
Mąkę przesiać na stolnicę i połączyć z solą oraz drożdżami.
Następnie na środku zrobić w niej dołek, wlać roztopione masło i ciepłe mleko.
Całość wymieszać łyżką lub za pomocą widelca.
Kolejnie wbić jajka i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne oraz zacznie idealnie odchodzić od dłoni (do około 10 minut ręcznie lub krócej mikserem z hakiem).
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę (lub do momentu, aż podwoi swoją objętość).
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta i pociąć na paski o szerokości 1,5-2 cm.
Foremki do rurek dokładnie wysmarować masłem.
Na każdą nawinąć pasek tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była odrobina wolnego miejsca.
(Bez różnicy, z której strony zaczniemy. Osobiście wolę od strony grubszej.)
Rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do minimalnie rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut w 180 stopniach - do zarumienienia się.
Po lekkim ostudzeniu ciastka zdjąć z foremek, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wypełnić dowolnym nadzieniem (za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego).