Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Około 15 sztuk

mąka pszenna 500 gram
drożdże suche 1 opakowanie (7g)
sól 1 szczypta
masło 200 gram
mleko 100 ml
cukier 1/4 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki
jajko 2 sztuki

Dodatkowo

jajko 1 sztuka

Nadzienie

krem do karpatki
dżem brzoskwiniowy
bita śmietana

Porada

Ciasto jest rewelacyjne i nie wymaga wielkich umiejętności. Rurki możecie napełnić ulubionym nadzieniem, np. samą bitą śmietaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem (z drożdżami instant)

Masło należy roztopić w niewielkim rondelku, a mleko podgrzać i wymieszać z cukrami.
(Powinny się rozpuścić.)
Mąkę przesiać na stolnicę i połączyć z solą oraz drożdżami.
Następnie na środku zrobić w niej dołek, wlać roztopione masło i ciepłe mleko.
Całość wymieszać łyżką lub za pomocą widelca.
Kolejnie wbić jajka i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne oraz zacznie idealnie odchodzić od dłoni (do około 10 minut ręcznie lub krócej mikserem z hakiem).
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę (lub do momentu, aż podwoi swoją objętość).
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta i pociąć na paski o szerokości 1,5-2 cm.
Foremki do rurek dokładnie wysmarować masłem.
Na każdą nawinąć pasek tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była odrobina wolnego miejsca.
(Bez różnicy, z której strony zaczniemy. Osobiście wolę od strony grubszej.)
Rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do minimalnie rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut w 180 stopniach - do zarumienienia się.
Po lekkim ostudzeniu ciastka zdjąć z foremek, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wypełnić dowolnym nadzieniem (za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.03.2017 17:03
wyglądają pysznie
Diana Rusiłowicz 21.03.2017 00:16
Dziękuję :)
gusia1000 20.03.2017 21:55
Pyszne rurki.
Wacław 20.03.2017 15:41
pyszności nie tylko dla łasuchów :-)
Diana Rusiłowicz 20.03.2017 00:10
Dziękuję :)
ben-ka 19.03.2017 11:26
Bardzo apetyczne są te rurki.
Diana Rusiłowicz 19.03.2017 00:05
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 19.03.2017 00:04
Polecam spróbować :)
Diana Rusiłowicz 19.03.2017 00:04
Częstuj się :)
MonikaW 18.03.2017 21:29
aż chce się zrobić kawkę :)
MagdalenaIC 18.03.2017 20:37
Pysznie :)
Ania321 18.03.2017 19:49
ale pyszności :)
cukiereczek 18.03.2017 19:38
po prostu pyszne
halina17 18.03.2017 19:26
Apetycznie rurki wyglądają.
Bernadeta1 18.03.2017 19:07
prezentują się pysznie i tak na pewno smakują
Marta1986 18.03.2017 15:08
pyszne mniam
Janina 18.03.2017 14:40
Pyszne rureczki;))
RenataZ-et 18.03.2017 14:13
wyglądają super!
Habibi 18.03.2017 11:52
Jakoś drożdżowych nigdy nie piekłam - zawsze kruche lub francuskie :)
jan_mag 18.03.2017 11:11
Aż ślinka leci..
Madzai 18.03.2017 10:42
bardzo pyszne :-)
gosia56 18.03.2017 10:24
super wypiek ;)
olkaaa 18.03.2017 10:08
bardzo lubię
Róża1 18.03.2017 09:38
przepyszne te Twoje rureczki :-) , poproszę jedną do kawusi :-)
Krystyna32 18.03.2017 09:35
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak