Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

FARSZ

ziemniaki ugotowane 3/4 kg
twaróg 40 dag
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 3/4 łyżeczki
majeranek 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
gęsi tłuszcz 4 łyżki
cebula 4 sztuki

PIEROGI

mąka tortowa 70 dag
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 5 łyżek
gorąca woda 1 litr

DODATKI

woda - ile potrzeba
sól - ile potrzeba
boczek wędzony 15 dag
cebula 5 sztuk
gęsi tłuszcz 3 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek - ile potrzeba
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu...

Kroki postępowania

1
ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać, zmielić razem z twarogiem półtłustym w maszynce do mięsa, na gęsim smalcu dobrze podsmażyć cebule pokrojone, do ziemniaków z twarogiem wsypać przyprawy i wystudzoną cebulę, wszystko połączyć
Krok 1 - z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... foto
2
do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej, hakiem robota mieszać składniki, w trakcie mieszania dolewać gorącej wody, tyle, aby ciasto było sprężyste, dałam około 3/4 litra, zależy ile mąka wchłonie wody, ciasto nakryć i odstawić na 15 minut
Krok 2 - z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... foto
3
na podsypanej mąką stolnicy porcje ciasta wałkować na cienki płat, szklanką wycinać pierogi, nakładać farsz
Krok 3 - z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... foto
4
zlepione pierogi odkładać na tacę, nakryć ręcznikiem kuchennym aby nie wysychały, w dużym garnku zagotować wodę, dodac soli i olej rzepakowy, wkładać porcjami pioerogi, po wypłynięciu na wierzch gotować z 2-3 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać
Krok 4 - z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... foto
5
na gęsim smalcu zrumienić pokrojony boczek wędzony z cebulą, dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony, pierogi podawać polane okrasą - pierogi są aromatyczne, ciasto delikatne, rozpływające się w ustach............SMACZNEGO!!!
Krok 5 - z lubczykiem pierogi ruskie na gęsim smalcu... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 19.03.2017 14:29
pyszne bo na takie wyglądają :)
mysza75 18.03.2017 10:38
pierożki pierwsza klasa
RenataZ-et 17.03.2017 22:03
bardzo ciekawe pierogi
Renataj 17.03.2017 21:55
Wyglądają bardzo apetycznie:)
Renata9 17.03.2017 21:38
Bardzo smaczne pierogi
bertpvd 17.03.2017 21:26
Pyszne pierogi
Aleksandra/Olcia 17.03.2017 19:29
spora porcja na talerzu :) mogłabym się u Ciebie stołować :D
Edith85 17.03.2017 18:26
Smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak