Burgery

Burgery

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Do przygotowania 6 bułek

  • drożdże suche

    6 g
  • masło

    60 g
  • cukier

    4 łyżeczki
  • mleko

    140 ml
  • woda

    100 ml
  • sól morska

    1 szczypta
  • mąka pszenna

    400 g
  • jajko

    1 szt.
  • jajko do posmarowania

  • sezam

    1 łyżka

Do przygotowania 2 burgerów potrzebujemy:

  • bułka

    2 szt.
  • wołowina

    250 g
  • woda

    15 ml
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól morska

Dodatki

  • majonez

    2 łyżki
  • domowy ketchup

    2 łyżki
  • czerwona cebula

    1/3 szt.
  • pomidor

    2 plasterki
  • ogórek kiszony

    1 szt.
  • sałata

    2 liście
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Bułki:
Do głębokiej miski włóż suszone drożdże, cukier, roztopione masło, mleko wodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Następnie dodaj mąkę i wbij 1 jajko. Wszystko dobrze zagnieć przez około 10 minut. Ciasto nie powinno się lepić do rąk ani do stolnicy.
Jeżeli jest inaczej dodaj trochę mąki. Wyrobione ciasto podziel na 6 równych części i uformuj z nich kuleczki. Przykryj suchą ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie posmaruj bułeczki jajkiem i posyp sezamem. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Po upieczeniu wyciągnij bułki do koszyczka i poczekaj aż ostygną.

Burgery:
Do zmielonej wołowiny dodaj 15 ml wody, szczyptę ostrej papryki i świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj 2 burgery tej samej wielkości. Mięso smaż na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Kiedy burgery są już gotowe dopraw je solą morską i odstaw na 2 minuty żeby odpoczęły. W między czasie przygotuj całą resztę. Jeżeli zrobiłeś bułki dużo wcześniej przekrój je na pół i podgrzej w piekarniku. Na ciepłe bułeczki nałóż majonez, domowy ketchup i twoje ulubione dodatki. Ja użyję czerwonej cebuli, pomidorka, sałaty i ogórków kiszonych. Na samą górę ułóż usmażonego burgera i gotowe.

Przepis przygotował dla Was Piotr Ogiński z Kocham gotować!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MonikaW

17.03.2017 21:29
super trafia do mojej księgi

Aleksandra/Olcia

17.03.2017 18:09
100% domowe! super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat