Przepis i sposób przygotowania na: Domowa granola (musli)
2. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 10 minut, po 5 wymieszać. Granola jest gotowa, gdy jej powierzchnia delikatnie się zarumieni. Podczas pieczenia nie dopuścić do przypalenia, gdyż będzie gorzka.
3. Granola po wyjęciu z piekarnika będzie nieco miękka, ale podczas stygnięcia nabierze chrupkości. Wystudzoną granolę pokruszyć na mniejsze kawałki i dodać żurawinę, rodzynki i ewentualnie jagody goi.
Granolę najlepiej przechowywać w szklanym słoju, w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego źródła ciepła.
Suszonych owoców nie piec razem z orzechami, gdyż zawierają sporo cukru, szybko się przypalą i będą gorzkie.
Spożywać z mlekiem, jogurtem, maślanką lub dowolnym sokiem owocowym, kto z czym lubi. Świetna jest do podjadania na sucho przed telewizorem.