Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa granola (musli)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 2 szklanki
orzeszki ziemne 1/2 szklanki
orzechy włoskie 1/2 szklanki
migdały 1/2 szklanki
sezam 1/2 szklanki
słonecznik łuskany 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
rodzynki 3/4 szklanki
żurawina suszona 3/4 szklanki
jagody goji 1/3 szklanki (opcjonalnie)
miód prawdziwy 2 łyżki (płynny)
cukier trzcinowy 2 łyżki

Porada

Zwracać uwagę, aby kupowane bakalie do granoli nie były siarkowane.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa granola (musli)

1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać płatki owsiane, sezam, słonecznik, wiórki i pokrojone orzechy, wymieszać, równo rozłożyć na blaszce i polać ciekłym miodem. Wszystko jeszcze raz wymieszać, równomiernie ułożyć na formie i posypać cukrem trzcinowym.

2. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 10 minut, po 5 wymieszać. Granola jest gotowa, gdy jej powierzchnia delikatnie się zarumieni. Podczas pieczenia nie dopuścić do przypalenia, gdyż będzie gorzka.

3. Granola po wyjęciu z piekarnika będzie nieco miękka, ale podczas stygnięcia nabierze chrupkości. Wystudzoną granolę pokruszyć na mniejsze kawałki i dodać żurawinę, rodzynki i ewentualnie jagody goi.
Granolę najlepiej przechowywać w szklanym słoju, w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego źródła ciepła.
Suszonych owoców nie piec razem z orzechami, gdyż zawierają sporo cukru, szybko się przypalą i będą gorzkie.
Spożywać z mlekiem, jogurtem, maślanką lub dowolnym sokiem owocowym, kto z czym lubi. Świetna jest do podjadania na sucho przed telewizorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 19.03.2017 18:25
świetna przekąska :)
Wiesława1 19.03.2017 07:24
Super propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak