Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ciecierzyca 200 g
boczek wędzony 200 g
kiełbasa wiejska 200 g
buraki czerwone 3 szt.
cebula 2 szt.
marchew 2 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
seler 1 szt.
ziemniaki 1 szt.
ząbek czosnku 3 szt.
olej do smażenia

Do smaku

Kminek cały Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Kurkuma mielona Prymat
cząber
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy 1 l świeżej wody. Doprawiamy do smaku kminkiem, solą morską i gotujemy 40 – 50 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9 foto
2
Z boczku odkrawamy skórę i kroimy w kostkę, a kiełbasę kroimy w plastry. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na drugą blaszkę z pergaminem przekładamy buraki i cebule. Warzywa solimy, skrapiamy olejem i posypujemy cząbrem. Blachy wstawiamy do piekarnika na 20 min. Kiełbasę i boczek pieczemy w temp. 150°C, a warzywa w 180°C. Możemy też piec boczek i warzywa razem przez 15 min w temp 160°C.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9 foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim obrane ząbki czosnku. Smażymy krótko, aby czosnek oddał olejowi swój aromat i wyciągamy czosnek. Następnie na patelnię dodajemy kolejno pokrojonego w słupki selera i marchew. Doprawiamy do smaku papryką ostrą. Po przesmażeniu przekładamy do garnka z ciecierzycą. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni. Oprószamy delikatnie kurkumą, chwilę smażymy i przekładamy do garnka z zupą. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9 foto
4
Upieczone dodatki wyjmujemy z piekarnika. Buraki i cebule kroimy w plastry. Zupę przelewamy na talerze. Na wierzchu układamy kiełbasę, boczek oraz plastry buraka i cebuli. Możemy udekorować listkami natki pietruszki
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, odc. 9 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 16.03.2017 13:27
pyszna zupka
Megg 15.03.2017 23:03
pysznie wyglada -)
Mniam 15.03.2017 22:55
Musi być bardzo smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak