Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń waniliowy na żółtkach i ksylitolu

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 500 ml
pasta z wanilii do smaku
ksylitol do smaku
skrobia kukurydziana 40 g
masło 50 g
żółtko jajek 3-4 szt.

Porada

Budyń podalam na zimno posypany słonecznikowym krokantem i polany czekoladową polewą.

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń waniliowy na żółtkach i ksylitolu

Zagotować 400 ml mleka z dodatkiem masła i ksylitolu..
W pozostałym mleku rozpuścić pastę waniliową, skrobię oraz żółtka.
Na gorące mleko (zdjęte z palnika) wlać zawiesinę i szybko mieszając doprowadzić do ponownego zawrzenia i zgęstnienia.
Salaterki oblać zimną wodą i napełnić gorącym budyniem. Odstawić do przestygnięcia. Podawać na ciepło albo po schłodzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justynkag 21.03.2017 06:51
Super deser dla małych i dużych :)
Róża1 20.03.2017 21:40
Wspaniały deserek !!!!!!!!!!!!!
Bożena Matuszczyk 20.03.2017 19:27
Smakowity i ślicznie podany.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak