Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z owoców głogu

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce głogu 1/2 kg
miód 25 dag
spirytus 250 ml
woda mineralna 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z owoców głogu

Owoce głogu zbieramy jesienią, najlepiej po pierwszych przymrozkach, w miejscach oddalonych od dróg. Możemy również wcześniej zebrane przemrozić przez noc w zamrażalniku. Owoce płuczemy, odsączamy i zgniatamy. Dodajemy miód (można zastąpić cukrem), lekko mieszamy. Całość przekładamy do słoja, zalewamy spirytusem i odkładamy w ciemne miejsce na około 3 miesiące, co jakiś czas potrząsając słojem. Następnie przecedzamy całość, resztki owoców wyrzucamy. Dolewamy wodę mineralną i przelewamy do butelek. Odstawiamy na przynajmniej 4 tygodnie by się ładnie przegryzło. Moją zacząłem robić w październiku. Do tej pory nie ruszona :-) Pamiętajcie, że czas służy takim wynalazkom :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 20.03.2017 19:38
Same fajne nalewki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak