Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7

odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • bagietka

    1 długa
  • śmietana 30%

    250 ml
  • jajka

    5 szt.
  • pieczarki

    300 g
  • cebula

    1 szt.
  • cukinia

    400 g
  • żółty ser starty

    100 g
  • musztarda sarepska

    2 łyżeczki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • pomidor

    1 szt.
  • kapary

  • olej do smażenia

Do smaku

  • bazylia

  • oregano

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7
Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok. 1 cm (ok. 40 kromek). Do miski dodajemy śmietanę, jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie moczymy w niej pojedynczo kromki i wykładamy nimi dno i brzegi tortownicy. Spód z pieczywa podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 15 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7
Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone na ćwiartki pieczarki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy oregano i smażymy do momentu, aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodajemy startą na tarce cukinię, mieszamy i zdejmujemy z ognia, żeby całość za bardzo się nie przysmażyła.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7
Na podpieczony spód z pieczywa przekładamy warzywa z patelni. Do pozostałej masy jajecznej, w której maczaliśmy kromki, dodajemy musztardę sarepską, ser tarty i bułkę tartą. Doprawiamy bazylią i mieszamy. Masą zalewamy warzywa w formie. Na wierzch kładziemy plastry pomidora i skrapiamy delikatnie olejem.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Zapiekanka z cukinią i pieczarkami, odc. 7
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu dekorujemy kaparami.
Doradca Smaku
Do przepisu najlepiej wykorzystać tortownicę lub okrągłe naczynie na tartę o średnicy 28 cm

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka.a

31.07.2017 11:39
Kilka dni temu zrobiłam taką zapiekankę- zrobiła furorę! Wszystkim bardzo smakowała.

Doradca Smaku

02.06.2017 13:24
Gornek, problemem może być również sam piekarnik. Każdy piekarnik pracuje we właściwy dla siebie sposób. Jeśli pojawił się taki problem, to spróbuj wydłużyć czas pieczenia zapiekanki.

Gornek

30.05.2017 14:59
Wszystko fajnie w tym przepisie, jednak albo czas pieczenia albo temperatura jest tu zaniżona. Robiłam zgodnie z przepisem i niestety rozlało sie wszystko na boki...

MonikaW

14.03.2017 14:51
Najfajniejszy przepis tego sezonu

Mniam

14.03.2017 11:38
Bardzo mi się podoba pomysł na taką zapiekankę :)

mysza75

14.03.2017 10:48
pyszna zapiekanka palce lizać

Ola1984

14.03.2017 09:44
Nabrałam smaka poddczas oglądania programu ;) Pysznie wygląda :)

Justi2401

14.03.2017 09:42
Piękna i niebanalna :)

Iwusia

13.03.2017 23:59
bardzo efektownie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat