Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szpinakiem i soczewicą
2. Gotujemy soczewicę.
3. Cebulę i suszone pomidory kroimy w kostkę, a marchewki w cienkie plasterki.
4. Świeże pomidory obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę.
5. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy marchewka i cebula będą już miękkie, dodajemy szpinak i podsmażamy około 2-3 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki), soczewicę i sok pomidorowy i delikatnie wszystko mieszamy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, chili, mielonym kuminem oraz posiekaną (lub suszoną) kolendrą.
6. Do sosu dodajmy makaron i wszystko delikatnie mieszamy. Układamy na talerzach i każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszoną fetą.