Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron ze szpinakiem i soczewicą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron penne 200 gram
soczewica 80 gram
szpinak świeży 70 gram
marchewka 2 szt
pomidory 5 szt
sok pomidorowy 200 ml
pomidory suszone Smak 4 szt
cebula 1 szt
ser feta ok. 200 gram
ząbek czosnku 1 szt
kolendra Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
chili
kumin
natka pietruszki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szpinakiem i soczewicą

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Gotujemy soczewicę.
3. Cebulę i suszone pomidory kroimy w kostkę, a marchewki w cienkie plasterki.
4. Świeże pomidory obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę.
5. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy marchewka i cebula będą już miękkie, dodajemy szpinak i podsmażamy około 2-3 minut. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki), soczewicę i sok pomidorowy i delikatnie wszystko mieszamy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, chili, mielonym kuminem oraz posiekaną (lub suszoną) kolendrą.
6. Do sosu dodajmy makaron i wszystko delikatnie mieszamy. Układamy na talerzach i każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszoną fetą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 13.03.2017 14:04
fajne danie
Róża1 13.03.2017 10:02
przepysznie wygląda :-)
Małgorzata92 13.03.2017 10:02
Wspaniałości :)
olkaaa 13.03.2017 09:51
ciekawe połączenie
Konczi 13.03.2017 08:15
pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak