Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Około 30 sztuk

jajko 1 sztuka
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
jabłko prażone Smak 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżka
sól 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Opcjonalnie

cynamon 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

olej do smażenia
cukier puder

Porada

Pojemność szklanki = 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami

Kroki postępowania

1
Jajko rozmieszać z mlekiem, solą i cukrem waniliowym, a następnie dodać mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z prażonymi jabłkami.
Krok 1 - Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami  foto
2
Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek).
Placki należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się.
Krok 2 - Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami  foto
3
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu - posypane cukrem pudrem.
(Na zimno również świetnie smakują.)
Krok 3 - Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 17.03.2017 09:06
Przepysznie wyglądają
Diana Rusiłowicz 14.03.2017 00:39
Dziękuję :)
Bernadeta1 13.03.2017 15:45
smaczne placuszki
Diana Rusiłowicz 13.03.2017 00:16
Dziękuję za miłe komentarze :)
gusia1000 13.03.2017 00:12
Dobre takie.
Renata9 12.03.2017 22:17
Lubię takie śniadanka.
2milutka 12.03.2017 21:17
apetyczne ;))))
Marta1986 12.03.2017 20:36
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak