Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 400 g,
kiełbasa 300 g,
boczek wędzony 200 g,
pomidory krojone z puszki 2 puszki
przecier pomidorowy 200 g,
cebula 1 szt,
ząbki czosnku 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka,
pieprz 3 ziarenka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku,
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolkę średniego Jasia namaczamy w wodzie na około 6 - 8 godzin, wodę odlewamy.
Do garnka wkładamy namoczoną fasolkę zalewamy wodą tak aby fasolka była przykryta gotujemy 1,5 - 2 godzin w czasie gotowania woda nam odparowuje wiec uzupełniamy dolewając .dodajemy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego ,trochę majeranku soli i pieprzu oraz przyprawę uniwersalną do smaku.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy razem z obraną i pokrojoną cebulą dodajemy pokrojoną w plastry lub pół plastry kiełbasę, wszystko łączymy z prawie miękką fasolką ,dodajemy pomidory krojone z puszki oraz koncentrat pomidorowy dusimy ok. 20 - 30 min,Fasolkę zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą,
Gotową fasolkę w razie konieczności doprawiamy do smaku przyprawą w płynie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.03.2017 20:00
bardzo lubimy
Bożena Matuszczyk 11.03.2017 21:36
To super.;)
gosia56 11.03.2017 10:13
akurat dzisiaj będzie u nas taki obiad;)
Bożena Matuszczyk 11.03.2017 08:46
Miło mi dziekuje .;)
gusia1000 10.03.2017 23:13
Lubię to danie.
Futka 10.03.2017 21:48
Ja też uwielbiam :)
Konczi 10.03.2017 21:13
uwielbiam !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak