Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzkie podpłomyki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
mąka żytnia 100 g
mleko 250 ml
masło 50 g
drożdże suche 1 opakowanie
miód 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzkie podpłomyki

W garnku roztapiamy masło z mlekiem.Do miski wsypujemy mąki, dodajemy miód, sól i letnie mleko.Wyrabiamy elastyczne ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 10 równych części i rozwałkujemy na cienkie placki.Każdy placek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.Podpłomyki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony.Serwujemy z ulubionymi dodatkami np. z sałatką i sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 11.03.2017 17:49
bardzo fajne
Futka 10.03.2017 21:48
Bardzo lubię :) Pycha! :)
wwwiolka 10.03.2017 19:38
Bardzo fajny przepis.
Edith85 10.03.2017 18:59
Przydatny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak