Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Polędwica w cieście francuskim

5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szukacie pomysłu na uroczysty, świąteczny obiad? Polędwica w cieście francuskim będzie ciekawą propozycją. Jest krucha, soczysta i bardzo aromatyczna. Polecamy!

Składniki:

Składniki:

polędwica wieprzowa 900 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki

Karmelizowana cebulka:

cebula biała 2 sztuki
cebula czerwona 2 sztuki
olej 1 łyżka
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier brązowy 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 1 łyżka
ocet winny czerwony 1 łyżeczka

Dodatkowo:

ciasto francuskie 200 gramów
szynka parmeńska 200 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Polędwica w cieście francuskim

Przygotowanie karmelizowanej cebuli:

Cebule pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić cebulę i smażyć ok. 20 minut, często mieszając. Po tym czasie dodać sól i pieprz do smaku i smażyć kolejne 10 minut. Gdy cebula się przyrumieni, dodać do niej ocet winny i balsamiczny i gotować, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodać cukier i smażyć jeszcze kilka minut.

Przygotowanie polędwicy:

Polędwice (2 sztuki, każda po ok. 450 gramów) dokładnie oczyścić z błonek, opłukać i osuszyć. Natrzeć solą i sporą ilością kolorowego pieprzu i oliwą. Oprószyć majerankiem.

Rozgrzać patelnię i obsmażyć każdą polędwicę oddzielnie z każdej strony – łącznie ok. 8-10 minut na sztukę. Zdjąć z patelni i jeszcze ciepłe mięso posmarować musztardą. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Na desce ułożyć plastry szynki parmeńskiej, nakładając jeden na drugi. Na szynce położyć polędwicę, a na polędwicy rozłożyć połowę karmelizowanej cebuli. Zawinąć polędwicę w szynkę. W ten sam sposób przygotować drugą polędwicę.

Rozłożyć ciasto francuskie (można je lekko rozwałkować) i przeciąć na pół. Na jednej części ciasta położyć polędwicę i owinąć ją ciastem, zlepiając boki. Tak samo owinąć drugą polędwicę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić na niej mięso łączeniem do dołu, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać majerankiem. Piec przez 30-40 minut na dolnej półce.

Po upieczeniu pozostawić 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem pokroić w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 15.03.2018 10:33
Cudowna! Już jestem głodna. :)
Renata9 10.03.2017 21:08
Smaczny obiadek
Agnieszka-87-25 10.03.2017 18:07
jedzonko mniam
Barbara13 10.03.2017 17:35
Bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak