Wielkanoc: Terrina z pastą jajeczną z awokado

Wielkanoc: Terrina z pastą jajeczną z awokado

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    8
  • awokado

    2 dojrzałe
  • sok z cytryny

    1 1/2 łyżki
  • szalotki

    2
  • ząbek czosnku

    1
  • krem chrzanowy Smak

    1 łyżka
  • chrzan tarty

    1 łyżka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól morska

  • koper świeży

    2 łyżki
  • łosoś wędzony

    300 g (w plastrach)
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • cytryna

    1/2
  • koperek

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w kostkę. Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ drobno posiekać. Polać sokiem z cytryny. Czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę drobno posiekać. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (część pasty można rozgnieść widelcem), dodać chrzan i krem chrzanowy, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać.
Okrągłe kokilki posmarować oliwą z oliwek i wyłożyć plastrami łososia tak, aby ryba przykryła dno oraz brzegi foremek. Kokilki napełnić pastą jajeczną, zakryć wystającym poza naczynie łososiem. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Terrinę przed podaniem wyjąć z foremek. Skropić sokiem z cytryny i udekorować koperkiem lub kiełkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

22.03.2017 08:33
Pysznie , apetycznie i pięknie.;)

adelajda

15.03.2017 16:37
zapowiada się smakowicie

wyattearp

10.03.2017 19:47
Smacznie wygląda

justynkag

10.03.2017 17:45
Wygląda pięknie.Aż chce się skosztować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat