Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Wiosenna sałatka z jajkiem i smażonymi szparagami

5.0
(11)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wiosenna sałatka z jajkiem i smażonymi szparagami to przepis, który możecie uwzględnić w wielkanocnym menu. Będzie kolorowo, pysznie i wiosennie. 

Składniki:

Składniki:

miks sałat 200 gramów
szparagi zielone 200 gramów
jajka przepiórcze 12 sztuk
rzodkiewka 8-10 sztuk
marchew 2 sztuki
kiełki 50 gramów
masło 2 łyżki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Sos:

Musztarda francuska Prymat 4 łyżeczki
sok z cytryny z 0,5 sztuki
oliwa 4 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
cebula czerwona 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Wiosenna sałatka z jajkiem i smażonymi szparagami

Jajka przepiórcze to świetny produkt, który warto dodać do listy zakupów na święta. Będą nie tylko składnikiem, ale też atrakcyjną dekoracją każdej przystawki czy sałatki na Wielkanoc.

Przygotowanie sosu:
W miseczce połączyć musztardę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę i wymieszać.

Przygotowanie sałatki:
Marchewki obrać i przy użyciu mandoliny pokroić w cienkie plasterki. Zblanszować we wrzącej osolonej wodzie ok. 2 minut, po czym schłodzić w zimnej wodzie i odsączyć.

Jajka przepiórcze ugotować na twardo (ok. 1 minuty). Obrać i pokroić na pół.

Szparagi umyć i odłamać końcówki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć ok. 7-8 minut szparagi. Na koniec posypać je solą i pieprzem. Jeśli mamy szparagi konserwowe to odsączyć je z zalewy, osuszyć.

Roszponkę wymieszać z kiełkami i skropić połową przygotowanego sosu. Dodać szparagi, marchewkę i rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Na koniec dodać połówki przepiórczych jaj i polać pozostałym sosem.

Sałatka na Wielkanoc z dodatkiem zielonych szparagów to długo oczekiwany powiew wiosny, a co za tym idzie świeżych, sezonowych produktów. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 11.03.2017 17:50
fajna sałatka
jan_mag 10.03.2017 14:30
Pysznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak