Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Zupa chrzanowa

5.0
(70)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa chrzanowa - świetny przepis na tę tradycyjną zupę na Wielkanoc. Ta wersja jest z dodatkiem białej kiełbasy, jajek i wędzonego boczku.

Składniki:

boczek wędzony 500 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 3-4 ząbki
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/5 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarna
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
kiełbasa biała 4 sztuki
chrzan tarty 130-150 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
śmietana kwaśna 4 łyźki
jajko 4 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i białą kiełbasą to tradycyjne danie kuchni polskiej. Polecamy ją na co dzień oraz w okresie Świąt Wielkanocnych. 

1. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i odłożyć na bok.

2. Wypłukać boczek i pokroić w plastry, przełożyć do garnka, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por oraz liść laurowy, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i jedną łyżkę majeranku otartego. Zalać zimną wodą (ok. 2-2 ½ litra). Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Cebulę opalić nad palnikiem i dodać do gotującej zupy. Gotować, aż warzywa będą miękkie.

3. Pod koniec gotowania włożyć białą kiełbasę i parzyć ją przez ok. 15 minut – ważne, żeby kiełbasa się nie gotowała! Po tym czasie wyjąć kiełbasę, a wywar przecedzić. Do przecedzonego wywaru dodać chrzan, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka chwil.

4. Śmietanę i żółtko połączyć razem. Dodać kilka łyżek wywaru, wymieszać i przelać do zupy. Ponownie zagotować, doprawić do smaku solą, pozostałym majerankiem i białym pieprzem. 

Zupa chrzanowa to popularne danie w kuchni polskiej. Jej głównym składnikiem jest chrzan, który nadaje zupie charakterystycznego ostrego smaku. Zupę chrzanową podawać z ćwiartkami ugotowanego jajka i plasterkami białej kiełbasy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 14.01.2019 16:08
Bardzo ładnie podana zupa, pewnie by mi smakowała :)
IZABELA29 12.04.2017 16:14
moja ulubiona :)
Kasia7670 07.04.2017 09:48
Chyba też się skusze. Tylko czy faktycznie pól kilo boczku trzeba?
Pani Domu 28.03.2017 21:05
chyba wypróbuje w te święta
Bożena Matuszczyk 22.03.2017 08:30
Pyszna zupka warta wypróbowania.;)
MonikaW 11.03.2017 08:18
pyszna zupa, idealna na Wielkanoc
halina17 11.03.2017 00:07
Smaczna zupa.
Barbara13 10.03.2017 17:37
Ciekawa zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak