Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki pikantne w kapuście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1/2 szt.
marchewka 2 szt.
cebula biała 1 szt.
czosnek 2 ząbki
kminek Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
cząber 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
olej 6 łyżeka
woda 500 ml

Klopsiki

mięso mielone wieprzowe 1 kg. (u mnie z łopatki)
ząbek czosnku 2 szt.
chili 1/2 łyżeczki
kolendra 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
kumin 1/2 łyżeczki
nasiona gorczycy Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 1/2 łyżeczki

Porada

Ugotowane klopsiki z kapustą dobrze jest odstawić na około 10 minut przed ich podaniem, aby spokojnie doszły. Najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami.

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki pikantne w kapuście

1. Mięso na klopsiki przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1/2 godziny, aby przyprawy połączyły się z mięsem.

2. Kapustę drobno poszatkować.

3. Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić.

4. Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić.

5. Z przyprawionego mięsa formować klopsiki o wielkości małych piłeczek do ping- ponga. Klopsiki krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu.

6. Do dość dużego garnka wlać olej, rozgrzać go i lekko podsmażyć na nim cebulę. Garnek na chwilę zdjąć z palnika, do cebuli dodać kapustę, marchew i wodę, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

7. Następnie dodać pozostałe przyprawy bez koncentratu i soli, wymieszać. Jeśli w garnku jest mało płynu to dodać jeszcze odrobinę wody. Gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone klopsiki i nadal gotować pod przykryciem jeszcze około 30 minut.

8. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą. Po dodaniu koncentratu wszystko podgotować jeszcze ze 2 - 3 minuty bez przykrywania, aby ewentualnie płyn nieco odparował.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.03.2017 15:28
pyszne jedzonko
MagdalenaIC 10.03.2017 13:20
Pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak