Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Keks

5.0
(100)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sprawdzony przepis na keks wielkanocny z kandyzowanymi wiśniami i ananasem, słodkim lukrem oraz pyszną, orzechowo - migdałową dekoracją. Wspaniały, owocowy deser na świąteczny stół.

Składniki:

Składniki:

twaróg 115 gramów
cukier 280 gramów
masło 225 gramów
jajko 4 sztuki
mąka tortowa 325 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
wanilia laska Prymat 1 sztuka
rum 2 łyżki
rodzynki 50 gramów
wiśnie kandyzowane 50 gramów
ananas kandyzowany 50 gramów
orzechy do dekoracji

Lukier:

cukier puder 150 gramów
sok z pomarańczy 3-4 łyżki
woda łyżka opcjonalnie

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Keks

Łatwy przepis na słodki, wielkanocny keks, który zawsze się udaje. 

Dowiesz się:

  • jakich bakalii użyć do keksu?
  • jak zrobić masę serową?
  • jak upiec keks?
  • jak przygotować lukier? 
  • jak udekorować ciasto?
  • gdzie i jak długo przechowywać keks?

Owoce zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut i odcedzić. W misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, nasionkami z laski wanilii, rumem i twarogiem. Do masy serowej dodać jaja i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać odsączone owoce, mąkę i dokładnie połączyć składniki.

Ciasto przełożyć do foremki (keksówki) nasmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec około 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie lukru:

Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Lukrem polać zimne ciasto i udekorować.

Wielkanocny keks możesz pysznie udekorować ulubionymi orzechami włoskimi lub laskowymi, a także migdałami, rodzynkami czy skórką pomarańczową. 

Gotowy keks przechowuj w chłodnym miejscu, ale nie lodówce. Najlepiej zamknij go w szczelnym pojemniku na nie więcej niż cztery dni. Keks z tego przepisu jest tak pyszny, że nie będzie aż tyle stał ;) 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 18.02.2019 11:01
Poczułam zapach świąt.Smakowity keks.;)
jejkuchnia 13.03.2018 16:32
Cudowny. Uwielbiam keks. :)
IZABELA29 27.03.2017 17:10
Pyszny taki keks
Ola1young 09.03.2017 18:26
zapachniało Świętami :)
Iwusia 08.03.2017 21:23
ale wspaniały wypiek
Wafelek2601 08.03.2017 20:14
Przepysznie wygląda
adelajda 08.03.2017 20:12
Moje ulubione ciacho :)
Aleksandra/Olcia 08.03.2017 17:59
uwielbiam !
Edita 08.03.2017 17:47
jaki pyszny
cukiereczek 08.03.2017 17:45
jaki świąteczny
2milutka 08.03.2017 17:39
Ależ on pysznie wygląda!
bietka 08.03.2017 16:37
smaczny keksik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak