Wielkanoc: Keks

Wielkanoc: Keks

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • twaróg

    115 g
  • cukier

    280 g
  • masło

    225 g
  • jajka

    4
  • mąka tortowa

    325 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • laska wanilii

    1
  • rum

    2 łyżki
  • rodzynki

    50 g
  • wiśnie kandyzowane

    50 g
  • ananas kandyzowany

    50 g
  • orzechy

    do dekoracji

Likier

  • cukier puder

    150 g
  • sok z pomarańczy

    3-4 łyżki
  • woda

    łyżka opcjonalnie
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Owoce zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut i odcedzić. W misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, nasionkami z laski wanilii, rumem i twarogiem. Do masy serowej dodać jaja i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać odsączone owoce, mąkę i dokładnie połączyć składniki.
Ciasto przełożyć do foremki (keksówki) nasmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec ok. 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie lukru:
Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody.
Lukrem polać zimne ciasto i udekorować orzechami.

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

13.03.2018 16:32
Cudowny. Uwielbiam keks. :)

IZABELA29

27.03.2017 17:10
Pyszny taki keks

Ola1young

09.03.2017 18:26
zapachniało Świętami :)

Iwusia

08.03.2017 21:23
ale wspaniały wypiek

Wafelek2601

08.03.2017 20:14
Przepysznie wygląda

adelajda

08.03.2017 20:12
Moje ulubione ciacho :)

Aleksandra/Olcia

08.03.2017 17:59
uwielbiam !

Edita

08.03.2017 17:47
jaki pyszny

cukiereczek

08.03.2017 17:45
jaki świąteczny

2milutka

08.03.2017 17:39
Ależ on pysznie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat