Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe babówki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego (po 25 dag każde)
15 dag masła
30 dag cukru pudru
10 dag masla
6 jajek
4 cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe babówki

Z umytych i smażonych sytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym jajku, mieszamy. Dodać sok z cytryny i otarta skórkę. Ubić na parze do momentu aż powstanie gęsty, puszysty krem. Z ciasta francuskiego wycinami krązki. Połowa z nich o wielkości foremki, druga połowa większa. Wszystkie posmarować roztopionym masłem z obu stron. Wiekszymi krązkami wypełnić dno i boki foremek, nałożyć krem, przykryć mniejszym krążkiem, posmarować masłem lub rozkłóconym zółtkiem. Piec w temperaturze 200 st.C około 35-40 minut, na złoto. Podawać z gąłką lodów waniliowych.

Ciasto zamiast w formie babeczek można przygotować w dużej formie do tarty :).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamilaj 29.08.2010 19:32
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak