Cytrynowe babówki

Cytrynowe babówki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po 25 dag każde)

  • 15 dag masła

  • 30 dag cukru pudru

  • 10 dag masla

  • 6 jajek

  • 4 cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z umytych i smażonych sytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym jajku, mieszamy. Dodać sok z cytryny i otarta skórkę. Ubić na parze do momentu aż powstanie gęsty, puszysty krem. Z ciasta francuskiego wycinami krązki. Połowa z nich o wielkości foremki, druga połowa większa. Wszystkie posmarować roztopionym masłem z obu stron. Wiekszymi krązkami wypełnić dno i boki foremek, nałożyć krem, przykryć mniejszym krążkiem, posmarować masłem lub rozkłóconym zółtkiem. Piec w temperaturze 200 st.C około 35-40 minut, na złoto. Podawać z gąłką lodów waniliowych.

Ciasto zamiast w formie babeczek można przygotować w dużej formie do tarty :).

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kamilaj

29.08.2010 19:32
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat