Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliolina w sosie gorgonzola z łososiem i tajską bazylią

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z łososia
makaron tagliatelle ( Tagliolina)
śmietana 110 g
ser pleśniowy typu gorgonzola 110 g
bazylia świeża (tajska)
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
oliwa
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliolina w sosie gorgonzola z łososiem i tajską bazylią

Dzisiaj zapraszam na danie z niesamowitą grą smaków i aromatów. Całość jest bardzo pożywna, smaki przeplatają się, doskonale rozpieszczając nasze podniebienie, ale co najważniejsze - idealnie się komponują. Tagliolinę czyli tradycyjny włoski makaron tłoczony przez matryce z brązu i suszony w niskiej temperaturze otula wyrazisty sos gorgonzola. Smaku dodają także pieczone, bardzo delikatne kawałki łososia otulone kolorowym pieprzem. Wszystko wieńczy tajska bazylia, która przeplata aromat anyżu, lukrecji i mięty. Smacznie polecam to połączenie, ponieważ ja oraz moje kubki smakowe były oczarowane :D

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Z łososia odcinamy skórę i smarujemy go oliwą z oliwek, oprószamy solą, czosnkiem granulowanym i kolorowym pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 15 minut.

KROK 2. Śmietanę i ser gorgonzola przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu odpowiedniego połączenia składników. Sos mieszamy podczas gotowania.

KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy w sosem gorgonzola oraz świeżą tajską bazylią. Wszystko podajemy z pieczonym, podzielonym na mniejsze kawałki łososiem.

Do przygotowania dania użyłam tradycyjnego włoskiego makaronu Tagliolina, który suszony jest w niskiej temperaturze i tłoczony przez matryce z brązu. Tagliolina to po prostu Tagliatelle, ale użyta przeze mnie wersja jest odrobinę grubsza oraz zawiera ekstrakt z łososia i słodkiej papryki. Makaron jest bardzo smaczny i idealnie łączy się z gęstymi sosami.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 10.03.2017 13:58
wygląda apetycznie
aga3103 09.03.2017 12:35
Fantastyczne danie :) Muszę spróbować
Iwusia 07.03.2017 22:50
wspaniale się zapowiada
Barbara13 07.03.2017 21:24
Wygląda rewelacyjnie!!!
Malinka 07.03.2017 21:07
Cudowna propozycja!!!
Lis 07.03.2017 20:45
Jak dla mnie efekt wow:)
cukiereczek 07.03.2017 19:52
zapowiada się smacznie
Bernadeta1 07.03.2017 17:38
pyszności na półmisku
ilka01 07.03.2017 17:07
pyszności :)
Aleksandra/Olcia 07.03.2017 17:04
ooooo mniam!
Wiktoria29 07.03.2017 16:32
wygląda tak że aż ślinka cieknie od samego patrzenia
Ania321 07.03.2017 16:00
bardzo apetyczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak