Zurek

Zurek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 700 g surowa kiłbasa biała

  • 1 szt. - główka czosnek

  • 1 szczypta przyprawa typu Przyprawa uniwersalna kucharek.

  • żeberka wędzone

    100 g
  • ziemniaki

    1 kg
  • białko

    10 szt.
  • boczek wędzony

    400 g
  • ziele angielskie

    1 szt
  • żurek

    2 butelki
  • żeberka

    200 g
  • cebula

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

# Żeberka wędzone, białe kiełbasy i żeberka zwykłe myjemy i zalewamy wodą- wrzucamy do dużego garnka
# Wstawiamy na gaz
# Obieramy włoszczyznę
# Dorzucamy do wywaru
# Całość doprawiamy liściami laurowymi i zielem angielskiem
# Dodajemy 2 łyżeczki wegety
# Całość gotujemy do uzyskania aromatycznego wywaru
# Około 1 godziny
# Odcedzamy aby pozostał czysty wywar
# Kiełbase biała kroimy w krażki i wrzucamy z powrotem do garnka
# Podobnie marchewke
# Następnie kroimy około 5 zabków czosnku w drobną kosteczkę
# Cebulę także i dorzucamy do garnka
# Podobnie postepujemy z wędzonym boczkiem
# Odkrajamy grubą skórę i kosteczki i kroimy w kostke i dorzucamy do garnka
# Na sam koniec kroimy ziemniaki i wrzucamy aby ugotowały się w zupie
# Gdy ziemniaki beda już miekkie nalezy wstrząsnąć butelka z zurem i dodalć do zupy- zarówno jedna jak i druga butelke
# Na sam koniec dodac sporo majeranku
# Pogotowac jeszcze z 25 minut i spróbowac czy nie trzeba jeszcze doprawić
# Zupkę jeżeli ktos lubi nalezy zageścic maka
# opis zagęszczania
# Nalezy do naczynia wsypać 3, 4 łyzki maki ( nab duzy garnek na mniejszy wsypujemy mniej maki ) i dokładnie mieszamy z zimna woda gdy uzyskamy jednolita konsystencję
# Nalezy dodac do maki chochelkę gorącej zupy, rozmieszać a gdy woda z maka będzie juz ciepła nalezy dodać ją do zupy ciagle mieszając
# podawac z połówką ugotowanego jajk

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kate.500

09.09.2012 21:48
lubie zurek

agata1722

08.10.2011 16:31
dobry przepis

Matik

07.09.2010 22:06
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat