Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka we włoskim stylu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 2 - 3 szklanki ugotowanego
przecier pomidorowy 1,5 szklanki
pieczarki 8 szt
mięso mielone 300 g
ser żółty 150 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
oregano szczypta
czosnek 1 ząbek
cebula 5 plastrów
masło 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka we włoskim stylu

Kroki postępowania

1
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. 2 Plastry cebuli siekamy. Rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy. Kiedy pieczarki puszczą sok dodajemy cebulę i dusimy do redukcji sosu.
Krok 1 - Zapiekanka we włoskim stylu foto
2
Zdejmujemy z patelni pieczarki i wkładamy mięso mielone. Podczas smażenia je rozdrabniamy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. W czasie gdy smażymy mięso - makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy. Pod koniec smażenia mięsa dodajemy 3 posiekane drobno plastry cebuli. Chwilę smażymy i dodajemy roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i oregano. Chwilkę smażymy i dodajemy rozdrobniony czosnek.
Krok 2 - Zapiekanka we włoskim stylu foto
3
Smażmy ok 15 sekund i wlewamy porcjami przecier - gęstość sosu wg uznania. Chwilę dusimy - doprawiamy solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
Krok 3 - Zapiekanka we włoskim stylu foto
4
Do naczynia, w którym będziemy piec przekładamy makaron, sos oraz ok 1/3 startego sera - mieszamy.
Krok 4 - Zapiekanka we włoskim stylu foto
5
Na wierzchu układamy pieczarki i posypujemy resztą sera.
Krok 5 - Zapiekanka we włoskim stylu foto
6
Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180 - 200 st C. do momentu aż całość będzie gorąca, a ser pięknie się rozpuści. Ja mieszam składniki dosyć ciepłe wiec czas pieczenia jest krótki. Sos do zapiekanki można przygotować dzień wcześniej, a w dniu podania ugotować makaron i zapiec, wtedy czas pieczenia będzie dłuższy, bo sos musi się ogrzać
Krok 6 - Zapiekanka we włoskim stylu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 11.03.2017 08:14
fajna zapiekanka
Wiesława1 08.03.2017 10:14
pyszna propozycja
adelajda 07.03.2017 16:11
Lubię zapiekanki
Madzai 07.03.2017 11:16
Elegancko podane
RenataZ-et 07.03.2017 09:57
świetna zapiekanka
Agnieszka-87-25 07.03.2017 06:45
apetycznie wygląda
Łukasz15 06.03.2017 23:37
Super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak