Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3

5.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mielona wieprzowina 500 g
mielona wołowina 500 g
boczek wędzony 200 g
batat 1 szt.
cebula 1 szt.
fasola czarna 400 g
seler naciowy 2-3 łodygi
cytryna 1 szt.
rosół wołowy 1 szt.
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
pomidory krojone z puszki 2 puszki
tortilla 2-3 placki
olej do smażenia

Do smaku

Liść laurowy suszony Prymat
Kolendra cała Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Do dekoracji

pomidorki koktajlowe 250 g
ser żółty starty 200 g
śmietana 18 proc 200 ml
limonka 1 szt

Porada

Chili con carne ma coś wspólnego z bigosem – doskonale smakuje po ponownym podgrzaniu, gdy wszystkie składniki połączą się i wydobędą z siebie maksimum smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3

Kroki postępowania

1
Na patelni, na oleju partiami przesmażamy mięso wieprzowe i wołowe, za każdym razem porcję przesmażonego mięsa zdejmujemy z patelni, przekładając do garnka.
W garnku z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny, dodajemy do niego kostkę rosołu wołowego.
Następnie na tej samej patelni przesmażamy na rozgrzanym oleju pokrojony w kostkę boczek. Do boczku dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, przesmażamy. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę: cytrynę oraz batata, doprawiamy kolendrą. Smażymy aż cebula zmięknie.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3 foto
2
Wszystko wrzucamy do garnka z mięsem podlewając bulionem. Dosypujemy chili pieprz cayenne, dodajemy pomidory w zalewie i koncentrat pomidorowy, liście laurowe. Gotujemy ok. 60 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3 foto
3
Tortille kroimy w trójkąty, układamy na papierze pergaminowym, smarujemy olejem, posypujemy solą i zapiekamy na złoty kolor w piekarniku ok 7-8 minut w temperaturze 200°C.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3 foto
4
Pod koniec gotowania, do chili dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i czarną fasolę. Wyciągamy tortille z piekarnika. Gotowe chili przekładamy do miseczek, posypujemy startym serem, dodajemy na wierzch łyżkę śmietany , pomidorki koktajlowe i cząstki limonki.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 07.03.2017 08:17
dodatek selera naciowego w odcinku mnie zaskoczył oczywiście na plus
Lis 06.03.2017 22:50
Zawsze smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak