Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3

odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mielona wieprzowina

    500 g
  • mielona wołowina

    500 g
  • boczek wędzony

    200 g
  • batat

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • fasola czarna

    400 g
  • seler naciowy

    2-3 łodygi
  • cytryna

    1 szt.
  • rosół wołowy

    1 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • Pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • tortilla

    2-3 placki
  • olej do smażenia

Do smaku

  • liść laurowy

  • kolendra cała

  • chili pieprz cayenne

  • sól

  • pieprz czarny mielony

Do dekoracji

  • pomidorki koktajlowe

    250 g
  • ser żółty starty

    200 g
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • limonka

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3
Na patelni, na oleju partiami przesmażamy mięso wieprzowe i wołowe, za każdym razem porcję przesmażonego mięsa zdejmujemy z patelni, przekładając do garnka.
W garnku z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny, dodajemy do niego kostkę rosołu wołowego.
Następnie na tej samej patelni przesmażamy na rozgrzanym oleju pokrojony w kostkę boczek. Do boczku dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, przesmażamy. Kolejno dodajemy pokrojone w kostkę: cytrynę oraz batata, doprawiamy kolendrą. Smażymy aż cebula zmięknie.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3
Wszystko wrzucamy do garnka z mięsem podlewając bulionem. Dosypujemy chili pieprz cayenne, dodajemy pomidory w zalewie i koncentrat pomidorowy, liście laurowe. Gotujemy ok. 60 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3
Tortille kroimy w trójkąty, układamy na papierze pergaminowym, smarujemy olejem, posypujemy solą i zapiekamy na złoty kolor w piekarniku ok 7-8 minut w temperaturze 200°C.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Kolorowe chili con carne, odc. 3
Pod koniec gotowania, do chili dodajemy drobno pokrojony seler naciowy i czarną fasolę. Wyciągamy tortille z piekarnika. Gotowe chili przekładamy do miseczek, posypujemy startym serem, dodajemy na wierzch łyżkę śmietany , pomidorki koktajlowe i cząstki limonki.
Doradca Smaku
Chili con carne ma coś wspólnego z bigosem – doskonale smakuje po ponownym podgrzaniu, gdy wszystkie składniki połączą się i wydobędą z siebie maksimum smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MonikaW

07.03.2017 08:17
dodatek selera naciowego w odcinku mnie zaskoczył oczywiście na plus

Lis

06.03.2017 22:50
Zawsze smakowite danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat