Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek Wielkanocny

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 6 szt.
cukier 1 1/2 szklanki
mąka 2 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
dżem
papier do pieczenia

Składniki na krem cytrynowy

śmietana 18 proc 1 szklanka
cukier 2 szklanki
skórka z cytryny z dwóch cytryn
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek Wielkanocny

Wykonanie ciasta:
Jajka ubić z cukrem na puch, dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, kakao i wodę. Dokładnie wyrobić, po czym przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut. Po upieczeniu placek ostudzić i uformować foremką lub nożem kształt owalny, po czym posmarować dżemem.

Wykonanie kremu cytrynowego:
Śmietanę wymieszać z cukrem, podgrzewać doprowadzając do wrzenia i stale mieszając gotować 11 minut. Odstawić, dodać startą skórkę z cytryny i sok. Następnie ucierać i gdy zacznie gęstnieć wylać na placek. Udekorować według własnego pomysłu i wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 16.04.2017 08:42
Pięknie wygląda :)
Ola1young 05.03.2017 15:04
apetyczne ciasto :)
Janina 03.03.2017 16:09
Super ciasto;))
Grazyna0211 03.03.2017 13:26
bardzo ładny
jagoda5913 03.03.2017 00:18
piękny mazurek
Futka 03.03.2017 00:07
Cudowny Mazurek :)
Beatris 02.03.2017 23:59
Ładny mazurek, z pewnością pyszny :)
Lis 02.03.2017 21:18
Cudownie smakowity:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak