Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • sałata rzymska

    2 duże główki
  • filet z dorsza

    800 g (zmielony)
  • majonez

    2 łyżki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • koperek

    1 pęczek
  • rosół warzywny

    500 ml
  • chrzan tarty

    3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    240 ml
  • ser żółty

    50 g
  • winogrona zielone i czerwone

    po 300 g
  • miód

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

Do smaku

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • pieprz biały Prymat

  • przyprawa do ryb

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2
We wrzątku parzymy liście sałaty po ok. 15 sekund i wyciągamy. Odcinamy z nich twarde unerwienia.

Szczypiorek siekamy i podsmażamy na oleju. Do zmielonego filetu z dorsza dodajemy szczypiorek, majonez, bułkę tartą, posiekany koperek. Doprawiamy do smaku przyprawą do ryb i mieszamy. Na każdy liść wykładamy ok. 1 łyżki masy i zwijamy gołąbki. Najpierw zwijamy boki do środka, a potem zwijamy w rulon tak, żeby twardsza część była w środku. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2
Przygotowujemy sos do gołąbków. Wyciągamy wcześniej przygotowany rosół warzywny. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy 3 łyżki śmietany i mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżeczki chrzanu tartego. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i białym pieprzem i ponownie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2
Przygotowanym sosem polewamy gołąbki i posypujemy startym na tarce żółtym serem.

Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy winogrona. Wierzch polewamy miodem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gołąbki i winogrona wstawiamy razem do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25-30 min. Winogrona możemy wyciągnąć wcześniej z piekarnika - jak tylko skórka na owocach zacznie pękać
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2
Gołąbki wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie winogrona.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MonikaW

03.03.2017 19:55
Czekam na sałatki

Edita

03.03.2017 10:13
fajne dania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat