Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka cytrynowa z suszonymi śliwkami i żurawiną

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kaczka 1 sztuka 2200kg.
konfitura żurawinowa 300 g
śliwki suszone 100 g
masło 82% 100 g

Marynata

olej rzepakowy 5 łyżek
sok z cytryny 2 łyżki
trawa cytrynowa 2 łyżki , cięta
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżka
chili Prymat 1 łyżeczka

Porada

Tak przygotowana kaczka jest idealnym daniem na świąteczny stół lub uroczysty obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka cytrynowa z suszonymi śliwkami i żurawiną

Składniki na marynatę połączyć razem , nasmarować kaczkę od zewnątrz i od środka , odstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia do środka kaczki włożyć masło.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć przekrojone na pół suszone śliwki oraz żurawinę , położyć kaczkę.

Piec bez przykrycia 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200st.
W trakcie pieczenia parokrotnie polewać kaczkę wytworzonym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 02.03.2017 18:56
Dzięki :) Oj tak wyszła idealnie :)
ania2610 02.03.2017 18:14
wyszła idealnie!
norweska20 02.03.2017 12:44
Wygląda smakowicie
wyattearp 02.03.2017 12:26
chętnie bym skosztowała
SzczyptaChili 02.03.2017 09:57
Dzięukuję , była pyszna :)
RenataZ-et 02.03.2017 09:28
bardzo fajny przepis
Ola1984 02.03.2017 09:13
Wygląda bajecznie :)
ben-ka 02.03.2017 08:29
Kaczkę, to ja lubię......
Wiesława1 02.03.2017 06:45
Pyszna propozycja
Krzysztof15 02.03.2017 06:09
pyszna kaczka
Renata9 01.03.2017 22:39
Bardzo smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak