SZARLOTKA.

SZARLOTKA.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka typ 450

    4 szkl.
  • jajka

    2-4 szt.
  • cukier

    2 szkl.
  • margaryna

    250 gr.
  • proszek do pieczenia

    1-2 łyżecz.
  • jabłka

    2 kg.
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • bułka tarta

    6 łyż.
  • woda

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, połowę cukru, proszek, jajka, margarynę - zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 kule i dobrze schłodzić.
Jabłka umyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce.Przełożyć do garnuszka, podlać szkl. wody,.Dusić, aż się rozpadną, na koniec dodać pozostały cukier, cynamon-wymieszać, pozostawić chwilę na ogniu.
Zimne ciasto , 1 część zetrzeć do dużej, wysmarowanej olejem blachy , posypać delikatnie bułką tartą (można podpiec sam spód ciasta).Na to wyłożyć nawet gorące jabłka, i tą warstwę też posypać bułką tartą.Zetrzeć 2 część ciasta.
Upiec w ok 200\"C przez 30-40 min.
Można posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

25.07.2011 08:37
mniam

IZABELA29

23.07.2011 17:57
pyszne ciacho ...

kiziolek201

24.02.2011 16:25
lubię szarlotkę

Izabela Kamila

20.10.2010 20:51
polecam:)

kasiurek

18.10.2010 11:03
chetnie wypróbuje przepis;)

Izabela Kamila

30.08.2010 19:16
ja też:) Dziękuję:)

Margo1

28.08.2010 08:43
lubię szarlotkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat