Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski gdańskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczna 35 dkg
mąka pszenna 5 dkg
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat
pieprz, sól do smaku
grzyby suszone 3 dkg
ziemniaki ugotowane w mundurkach kg
cebula 1 sztuka
słonina mały kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski gdańskie

Ziemniaki obrać, przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka i szczyptę soli - wyrobić na jednolite ciasto. Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Cebulę posiekać i udusić w łyżce tłuszczu, wymieszać z siekanymi grzybami, dodać tartą bułkę i sól. Z masy ziemniaczanej formować kluchy kształtu małych bułek grahamek i nadziewać grzybowym farszem. Gotować we wrzątku i podawać polane stopioną słoniną lub masłem, z dodatkiem surówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 10.09.2011 22:16
smaczne kluseczki :)
mirosława4 28.08.2011 19:44
smaczniutkie
Joanna108
Joanna108 24.03.2011 19:30
bardzo fajne
RenataZ-et 28.08.2010 20:37
na pewno pycha
Ewa111 28.08.2010 09:26
to i Gdańsk ma swoje kluski
Małgorzata113 28.08.2010 09:24
jeszcze nie jadłam
Margo1 28.08.2010 08:24
jadłam , dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak