Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta waniliowa z serduszkiem
Kroki postępowania
Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia/pojemnika.
(Powinna mieć około 1/2 cm wysokości. U mnie był to pojemnik do przechowywania żywności o wymiarach 15,5 x 24 cm. Nadają się też pudełka po lodach.)
Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
Nadmiar pokroić w kostkę - przyda się do dekoracji.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować ze śmietanką oraz cukrem waniliowym.
Masę pozostawić, aby dokładnie ostygła.
Kieliszki powoli napełnić panna cottą i odstawić do lodówki, aby deser całkowicie stężał.
Udekorować wg uznania.