Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta waniliowa z serduszkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

4 porcje

śmietana 30% 200 ml
mleko 300 ml
cukier 40 gram
cukier waniliowy 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki (płaskie)

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Porada

Panna cotta to klasyczny, włoski deser. Oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany dodaje się cukier i bardzo często wanilię, a usztywnia żelatyną. Taki deser można przyrządzić każdego dnia i myślę, że druga osoba będzie mile zaskoczona.

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta waniliowa z serduszkiem

Kroki postępowania

1
Przygotować galaretkę (najlepiej dzień wcześniej).
Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia/pojemnika.
(Powinna mieć około 1/2 cm wysokości. U mnie był to pojemnik do przechowywania żywności o wymiarach 15,5 x 24 cm. Nadają się też pudełka po lodach.)
Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.
Krok 1 - Panna cotta waniliowa z serduszkiem  foto
2
Następnie za pomocą foremki do ciastek - z galaretki wykrawać średnie serduszka.
Nadmiar pokroić w kostkę - przyda się do dekoracji.
Krok 2 - Panna cotta waniliowa z serduszkiem  foto
3
Przygotować panna cottę.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować ze śmietanką oraz cukrem waniliowym.
Masę pozostawić, aby dokładnie ostygła.
Krok 3 - Panna cotta waniliowa z serduszkiem  foto
4
Galaretkowe serduszka przykleić do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina.
Kieliszki powoli napełnić panna cottą i odstawić do lodówki, aby deser całkowicie stężał.
Udekorować wg uznania.
Krok 4 - Panna cotta waniliowa z serduszkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 04.03.2017 17:59
smaczny deser
paulette17 03.03.2017 16:39
Urocze deserki :) jak to się mówi przez żołądek do serca, na pewno nie jedną osobę zachwyci :D
Diana Rusiłowicz 03.03.2017 00:35
Dziękuję :*
kokoszka
kokoszka 02.03.2017 11:48
ale to super wygląda
Diana Rusiłowicz 02.03.2017 00:41
Dziękuję :*
ania2610 01.03.2017 17:26
przepięknie wygląda ten deserek :)
Wiktoria29 01.03.2017 16:44
ładny, też robię taką dekorację ;)
gusia1000 01.03.2017 12:23
Super wygląd deseru.
molanka 01.03.2017 11:27
przepiękne
wwwiolka 01.03.2017 09:54
Bardzo fajny przepis.
Madzai 01.03.2017 09:51
Super wygląda
Bernadeta1 01.03.2017 09:47
pięknie i pysznie się prezentuje
Malinka 01.03.2017 09:45
Przepiękny i smaczny deserek!
RenataZ-et 01.03.2017 08:54
śliczny deser :)
mirosława4 01.03.2017 08:52
pięknie podane
IZABELA29 01.03.2017 08:51
Ładnie wygląda
ben-ka 01.03.2017 08:44
Bardzo lubię ten deser.
Krystyna32 01.03.2017 08:21
pyszności :)
Barbara13 01.03.2017 08:07
smaczny i ładny deserek
Babeczka35 01.03.2017 07:28
Pięknie się prezentuje.
justynkag 01.03.2017 07:27
Śliczna prezentacja pysznego deseru
Krzysztof15 01.03.2017 06:14
bardzo smaczna
Patrycja33 01.03.2017 00:13
niesamowity deser!
Diana Rusiłowicz 01.03.2017 00:04
Dziękuję :*
IKrakowianka 28.02.2017 23:58
pięknie podana :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak