Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz ukraiński

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Barszcz ukraiński z fasolą i poszatkowaną kapustą, to zupa która przypadnie do gustu wszystkim fanom buraków. 

Składniki:

2 l bulionu drobiowego
1 l zakwasu z buraków
•4 ziemniaki
3 upieczone lub ugotowane buraki
1/4 główki białej kapusty (małej)
1 szklanka fasoli Jaś
cebula duża
3 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego
jogurt naturalny
sól
pieprz
olej rzepakowy
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński

Fasolę namaczamy na noc w wodzie.

Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości.

Do garnka z bulionem wlewamy zakwas z buraków, dodajemy ugotowaną fasolę, utarte na grubych oczkach obrane buraki, przecier pomidorowy i obrane ząbki czosnku.

Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowaną kapustę, po chwili dolewamy odrobinę wody, żeby kapusta zmiękła, dorzucamy do zupy.

Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko chwilę gotujemy. Na koniec uzupełniamy zupę o, pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki. Zupę przelewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Wcześniej można go jeszcze zabielić jogurtem naturalnym. Pamiętajcie tylko, że jeżeli do zupy chcecie dodać jogurt, nie możecie go wrzucać do wrzącej zupy, ponieważ się zwarzy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 02.03.2017 11:41
Pyszny ,mój ulubiony.;)
ttrytka 01.03.2017 13:08
ładnie podane, cieszy oko
Wacław 01.03.2017 13:00
bardzo lubię ten barszczyk :-)
kasia.s 01.03.2017 09:19
Oj zjadłabym porcję ;)
sezamek 28.02.2017 20:13
pyszny barszczyk
Futka 28.02.2017 13:20
Jedna z moich ulubionych zup! Pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak