Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rachatłukum

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 szklanki cukru
3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 szklanki wody
łyżka soku z cytryny
laska cynamonu
3 goździki

Przepis i sposób przygotowania na: Rachatłukum

Do wykonania potrzebna jest;
mała brytfanka
papier do pieczenia
oliwka do posmarowania papieru
cukier puder do obtoczenia cukierków
Wykonanie;
Cukier zagotuj z goździkami i laską cynamonu w szklance wody. Dodaj sok z cytryny.
W pozostałej wodzie rozpuść mączkę ziemniaczaną i wlewaj bardzo powoli do gotującego się cukru.
Gotować około dwie godziny bardzo często mieszając. Ma powstać bardzo gęsta masa, która podczas mieszania ma odchodzić od dna garnka.

Kiedy masa już będzie na tyle twarda i będzie odchodziła od dna naczynia, przełożyć ją na posmarowany lekko oliwką papier do pieczenia w brytfance.

Odstawić w chłodne i przewiewne miejsce na kilka godzin.
Po czym wyjąć masę z papierem, odwrócić tak aby papier znalazł się u góry. Zdjąć go i pociąć masę na kostki.
Obtaczać w cukrze pudrze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcepanowy kącik 02.03.2017 12:24
Dziękuję :)
Marcepanowy kącik 02.03.2017 12:24
Masz rację oryginalne sa lepsze :)
atort111
atort111 01.03.2017 13:19
smacznie i ładnie
wwwiolka 28.02.2017 17:29
Bardzo fajny przepis.
Edith85 28.02.2017 12:09
Ciekawy przepis
Habibi 28.02.2017 11:30
Robiłam kilka razy w różnych smakach, ale niestety mam porównanie smakowe do oryginału (tureckiego i arabskiego) i nie ma nawet mowy o uzyskaniu tego efektu w warunkach domowych ;) Muszę poszukać i dodać swoje - robiłam z wodą różaną, z wodą z kwiatów pomarańczy (nie polecam, smakują i pachną jak babcine perfumy), z orzechami i migdałami , z kokosem oraz miętowe.
mirosława4 28.02.2017 11:16
ciekawy ten deser warty wypróbowania
Madzai 28.02.2017 10:51
Nie znam tego :)
Justi2401 28.02.2017 10:15
Nigdy o czymś takim nie słyszałam i nie próbowałam. Ciekawostka :)
agaK. 28.02.2017 09:17
O, bardzo ciekawy deser:)
slodkieniebo 28.02.2017 09:14
Nie znałam do tej pory takiego przysmaku :) Czy to nie smakuje podobnie do kisielu lub galaretki ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak