szarlotka królewska z migdałowa skorupka

szarlotka królewska z migdałowa skorupka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szk
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    0,5 szk
  • żółtka

    4 szt
  • śmietana

    1-2 łyzki
  • cukier

    2 łyzki
  • cukier waniljowy

    1 łyzka
  • budyń waniljowy

    2 łyzki
  • płatki migdałowe

    10 dag
  • cynamon paski skórki pomaranczowej

  • jabłko

    kilka sztuk (na nadzienie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto;masło posiekaj z maka.Dodaj żółtka smietane i cukier.Szybko zaqgniec ciasto.Schładaj je przez 30 minut.Nastepnie cienko rozwałkuj.Plackiem wylep spód i brzegi formy do tarty wyłozonej pergaminem.Piecz 12 minut w tem.200 stopni.Przygotowujemy nadzienie;jabłka obieramy,oczyszczamy z pestek a miaszż rogouj razem z cukrem i cukrem waniljowym.Garaca mase jabłkowa wymieszaj z proszkiem budyniowym.Rozsmaruj na podpieczonym kruchym spodzie.Wierzch posyp płatkami migdałowymi.Ponownie wstaw o piekarnika rozgrzanego do tem. 180 stopni.Piecz jeszcze około 20-25 minut.Gotowe ciasto posyp cynamonem i udekoruj skórka pomaranczowa

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat