Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ze śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jajko 2 szt
olej 1 łyżka
mleko 2% 0,5 szkl
sól 1 szczypta
śliwki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy około 0,5 kg mąki, dodajemy roztrzepane jajka, sól, olej oraz ciepłe mleko. Zagniatamy, w razie potrzeby dosypujemy mąkę.
Krok 1 - pierogi ze śliwkami foto
2
Ciasto rozwałkowujemy na cienko. Śliwki myjemy, wyciągamy z nich pestki. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na każdy nakładamy połówkę śliwki i sklejamy.
Krok 2 - pierogi ze śliwkami foto
3
Pierogi gotujemy we wrzątku około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Krok 3 - pierogi ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak