Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
mleko 1 szklanka
cukier 2 łyżki
margaryna 10 dag
drożdże 5 dag
jajko 2
spirytus 1 łyżka
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki drożdżowe

Margarynę rozpuszczamy. Studzimy. Mleko wlewamy do garnka. Podgrzewamy aby stało się letnie. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki aby miało konsystencję śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, spirytus oraz jajka. Wyrabiamy ciasto ok 5-7 minut, dodajemy przestudzony tłuszcz. W dalszym ciągu wyrabiamy jeszcze ok 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy wyrośnie, wykładamy ciasto* na stolnicę i wałkujemy na grubość 6-7 mm. Ciasto radełkiem bądź nożem dzielimy na pasy . Na środku każdego wykonujemy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec paska. Uformowane faworki smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 30.03.2017 19:22
pyszne faworki
Aneczka92 28.02.2017 13:24
Dziękuję ;)
Madzai 27.02.2017 10:03
Bardzo fajne
Barbara13 27.02.2017 08:01
Takich jeszcze nie jadłam,muszę wypróbować
gosia1988 26.02.2017 21:56
Fajny przepis
Marta1986 26.02.2017 20:59
pysznosci mniam
bertpvd 26.02.2017 20:15
Wyglądają wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak