Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń waniliowy z żółtkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 3,2% 500 ml
skrobia kukurydziana 2 pełne łyżki
żółtko jajek 2 szt.
cukier waniliowy 1 op.
cukier trzcinowy do smaku
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń waniliowy z żółtkami

Do garnka wlać 400 ml mleka, dodać cukier waniliowy i trzcinowy. W pozostałym mleku rozprowadzić skrobię kukurydzianą i surowe żółtka - po dokładnym wymieszaniu wlać na wrzące mleko i mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać masło i delikatnie mieszać do rozpuszczenia i połączenia z budyniem.

Foremki silikonowe opłukać zimną wodą albo delikatnie natłuścić olejem - wlać gorący budyń. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężał.

Delikatnie przełożyć zimny budyń na talerzyk i przybrać świeżymi owocami, ulubionymi konfiturami albo domowymi powidłami z czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 27.02.2017 12:05
Przede wszystkim jest śliczny:)
Justi2401 27.02.2017 10:30
Pyszny i bardzo ładnie podany :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak