Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas z buraków

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1,5 l ciepłej przegotowanej wody
6 średnich buraków
4 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
1 łyzka soli

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas z buraków

Buraki dokładnie myjemy, pozbywamy się stwardniałych końcówek, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do słoja (jak macie potrzebę obrania buraków, zróbcie to :)). Pamiętajcie żeby je bardzo dokładnie docisnąć, chodzi o to, żeby samopas nie pływały w słoiku. Jeżeli, któryś z nich będzie wystawał poza powierzchnie wody, spleśnieją. Dokładamy do nich resztę składników i zalewamy wodą. Słoik można przykryć gazą i odstawić na jakieś 6 dni. Od czasu do czasu zerkajcie co się z nim dzieje. Jeżeli na powierzchni słoika zacznie zbierać się piana, po prostu ją ściągnijcie. Zakwas rozlewamy do butelek i wkładamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 25.02.2017 18:34
Barszcz na takim zakwasie jest przepyszny!
benka 25.02.2017 16:49
Samo zdrowie :)
Ola1984 25.02.2017 11:01
Domowy zakwas najlepszy :) Też robię :)
Franciszek 24.02.2017 22:55
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak