Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tawa Tawas

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
sól 1 szczypta
mleko 60 ml
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tawa Tawas

Mąkę,sól,cukier i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.Następnie dodajemy jajko,mleko i roztopione masło.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 5-10 min żeby odpoczęło ciasto.
Po tym czasie na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm a następnie kroimy na pasy szerokości około 3-4 cm.
Paski ciasta kroimy pod kątem tak aby powstały romby.
Tak przygotowane ciasteczka smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Gotowe układamy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone możemy oprószyć cukrem pudrem,podawać z sosem karmelowym,czekoladowym lub z konfiturą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.02.2017 19:26
pychotka! !
agnieszka214 24.02.2017 18:06
Bardzo pyszne
aga3103 24.02.2017 16:47
Wyglądają apetycznie :)
Konczi 24.02.2017 14:26
smacznie wyglądają
Mniam 24.02.2017 12:20
Wyglądają tak, że zjadłabym wszystkie :)
jan_mag 24.02.2017 10:42
świetna propozycja :-)
Ola1984 24.02.2017 10:16
Smakowicie wyglądają :)
Róża1 24.02.2017 09:30
bardzo smaczne :-)
dodi 24.02.2017 09:24
mniam, mniam
Maridka19 24.02.2017 08:40
Musi być pyszne :)
dom-agi 24.02.2017 07:11
Pychota!
MagdalenaIC 24.02.2017 00:19
Pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak