Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 1 l
cebula 9 sztuk
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
białe wino 250 ml
sól i pieprz do smaku
ser żółty do posypania
grzanki
ząbek czosnku
Tymianek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa

Cebulę obieramy,kroimy na pół i w poprzek na półkrążki. Masło i oliwę nagrzewamy w szerokim garnku i wrzucamy cebulę.Dusimy 30 minut na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.Następnie zwiększamy ogień i wlewamy wino.Dusimy przez 2-3 minuty.Ponownie zmniejszamy ogień i dodajemy bulion,przykrywamy i dusimy kolejne 30 minut.Doprawiamy sola i pieprzem.Kromki chleba wkładamy do tostera,ząbek czosnku kroimy na pół i pocieramy nim grzankę.Kroimy w kosteczkę.Ser żółty ścieramy na tarce.Zupę nalewamy do małego lub dużego naczynia żaroodpornego,posypujemy grzankami,startym serem i odrobiną tymianku.Zapiekamy w piekarniku aż ser się roztopi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 23.02.2017 17:15
Bardzo fajny przepis.
Edita 23.02.2017 14:42
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak