Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z brukselki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1,5 l bulionu drobiowego
500 g brukselki
•4 ziemniaki
1 marchewka z bulionu
2 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki
kawałek szynki/boczku
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z brukselki

No garnka wlewamy bulion i wrzucamy do niego umyte i obrane z zewnętrznych liści, brukselki (poza sezonem można użyć mrożonych). Gotujemy do miękkości. Połowę brukselek wyciągamy, połowę zostawiamy i miksujemy z bulionem. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Szynkę kroimy w mniejsze kawałki i chwilę obsmażamy na patelni. Do garnka wrzucamy całe brukselki i zmiksowaną zupę. Dodajemy do tego pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, ziemniaki i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przelewamy do talerzy, posypujemy natką i kawałkami szynki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 04.03.2017 10:10
bardzo lubię brukselkę, na pewno ten przepis wypróbuje
iziona 23.02.2017 20:12
Kto by pomyślał, że najgorsza zupa z przedszkola może tak cudnie wyglądać :)
Jagódka77 23.02.2017 18:59
bardzo lubię brukselkę
Klausia 23.02.2017 17:39
bardzo apetycznie wygląda
adelajda 23.02.2017 15:31
pyszna zupka
Edita 23.02.2017 14:42
pyszna zupka
Mysiunia 23.02.2017 13:31
coś dla mojego męża :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak