Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kajmakowa pysznotka

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO KRUCHE

mąka pszenna 3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 1/3 szkl
masło 200 g
żółtko jajek 3 szt
śmietana 18 proc 3 łyżki

DWIE BEZY Z ORZECHAMI

białko 6 szt
sól 2 szczypty
cukier 1 szkl
orzechy włoskie siekane 2 szkl
dżem porzeczkowy ok 6 łyżek

KREM KAJMAKOWY

mleko 2 szkl
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 3 szt
masa kajmakowa 1 puszka
masło 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kajmakowa pysznotka

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić na stolnicy, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Podzielić na dwie równe części i jedną z nich wylepić dno blaszki 23 x 33 z wyłożonym papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.
Krok 1 - Kajmakowa pysznotka foto
2
3 białka ubić ze szczyptą soli i ubijając wsypywać porcjami cukier. Ubijać, aż cukier całkiem się rozpuści. Blachę z surowym ciastem posmarować 3 łyżkami dżemu porzeczkowego i wyłożyć na to ubitą pianę z białek. Wyrównać i rozsypać na wierzchu drobno posiekane orzechy, można je trochę wmieszać. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C z grzaniem góra - dół i piec przez około 30 min. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta - smarujemy dżemem, wykładamy pianę z białek, posypujemy orzechami i pieczemy.
Krok 2 - Kajmakowa pysznotka foto
3
Pół szklanki mleka rozmącić z żółtkami i mąką. Resztę mleka przelać do garnka i podgrzewając połączyć z masą kajmakową. Dla ułatwienia można zmiksować blenderem, a gdyby nadal były grudki przelać przez sitko.
Krok 3 - Kajmakowa pysznotka foto
4
Kiedy się zagotuje wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem.

Krok 4 - Kajmakowa pysznotka foto
5
Masę rozsmarować na jednym upieczonym kruchym blacie ciasta i przykryć drugim lekko dociskając. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego :)
Krok 5 - Kajmakowa pysznotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 19.03.2017 20:02
ależ pięknie wygląda
Edita 25.02.2017 17:48
ale ładnie wyglada
iziona 23.02.2017 20:13
Wyglada tak, że dech zapiera :)
ania2610 23.02.2017 19:46
pyszne ciasto, rozkosz dla podniebienia :)
Bernadeta1 23.02.2017 17:40
pysznie się prezentuje, rewelacja
KORAL 23.02.2017 17:01
Pyszne ciasto :)
Janina 23.02.2017 17:00
Bombowe ciasto;))
benka 23.02.2017 16:39
Apetyczne ciacho.
Joanna Kryla 23.02.2017 14:35
Rewelacja:)
Mysiunia 23.02.2017 13:35
do wypróbowania :) ciacho wygląda obłędnie! :)
pestka 23.02.2017 13:23
wygląda pysznie
Grazyna0211 23.02.2017 12:38
super ciasto
dodi 23.02.2017 10:01
pięknie wygląda
Wiesława1 23.02.2017 08:57
Świetna propozycja
slodkieniebo 23.02.2017 08:29
Poszczególne warstwy wyglądają wspaniale ! :)
Krystyna32 23.02.2017 08:24
pyszności :)
Patrycja33 23.02.2017 00:30
wygląda obłędnie ! Zabieram ze sobą :)
Renataj 22.02.2017 23:42
No faktycznie prezentuje się pysznie:)
Habibi 22.02.2017 23:01
Apetyczne :)
Edith85 22.02.2017 22:43
Ale pyszności
Iwusia 22.02.2017 22:02
pięknie się prezentuje i pewno wybornie smakuje
halina17 22.02.2017 21:54
Smacznie wygląda ciasto.
magdow 22.02.2017 21:17
smakowity przepis ;]
Wafelek2601 22.02.2017 21:13
Super wygląda
Krzysztof15 22.02.2017 21:01
bardzo smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak