Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki na ostro Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

nadzienie

pierś z kurczaka 1 szt duża
sos sojowy ciemny 1/4 szk
kapusta pekińska 1 sz kdrobno pokrojona
cebula 1 szt drobno pokrojona
sezam czarny 2 łyżki
kukurydza w puszce 2 łyżki
ser żółty 1/2 szk drobno startego
ząbek czosnku 1 szt
sól do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
olej rzepakowy 500 ml

dodatkowo

papier ryżowy 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki na ostro Zewy

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Mięso przełożyć do miski, zalać sosem sojowym i odstawić na 15 minut.
Potem do mięsa wrzucić resztę składników, wymieszać nadzienie.
Każdy papier ryżowy zamoczyć na chwilkę w ciepłej wodzie i kłaść na drewnianej desce.
Na jednym brzegu położyć porcję nadzienia i zwijać sajgonki tak jak krokiety.
Część sajgonek posypać dodatkowo sezamem.
Sajgonki smażyć na głębokim oleju na złoto brązowy kolor a po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać gorące z sosem chili.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 24.02.2017 14:16
Dziękuję. Iwonko ja od dawna się przymierzałam i będę robić częściej. A nie robiłam, bo myślałam że to trudniejsze niż w rzeczywistości jest.
iziona 23.02.2017 20:14
Raz się za nie zabrałam i brakło mi cierpliwości, twoje apetycznie wyglądają
cukiereczek 22.02.2017 17:18
własnej produkcji smakują najlepiej
bietka 22.02.2017 15:07
na pewno smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak