Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka z czerwonym ryżem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 pojedyncze piersi z kurczaka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyzka sosu sojowego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżka suszonego rozmarynu
100 g czerwonego ryżu
3 marynowane chili
garść siemienia lnianego
garść szczypiorku
1 łyżeczka soku z cytryny
oliwa extra virgin
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z czerwonym ryżem

Z jogurtu, sosu sojowego, czosnku, curry i rozmarynu robimy marynatę. Zalewamy nią piersi z kurczaka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień pieczemy mięcho w piekarniku w 180 stopniach (można je lekko skropić olejem rzepakowym), około 40 minut - zależy od grubości piersi. W międzyczasie gotujemy ryż, około 40 minut, do miękkości. Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę chili, siemię, ugotowany ryż. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, solimy, mieszamy. Ryż wykładamy na talerz, pierś z kurczaka kroimy w plasterki i układamy na ryżu, całość posypujemy szczypiorkiem. Pamiętajcie, żeby po upieczeniu kurczaka, odstawić go na parę minut, żeby mięso odpoczęło, dopiero potem można go pokroić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 28.02.2017 10:03
Pyszna propozycja na zdrowy obiad :) Super!
Ewelina1991 22.02.2017 15:41
apetycznie wygląda
jan_mag 22.02.2017 11:51
Super obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak